Ce este melasma ?
Melasma e o tulburare de pigmentare frecventa si dificil de tratat, in acelasi timp fiind si o problema estetica importanta. Melasma se caracterizeaza prin aparitia de pete hiperpigmentate (cafenii-brune) la nivelul fetei.
De ce apare melasma ?
Deoarece cauzele de aparitie a melasmei pot fi multiple, consultatia la medicul dermatolog este obligatorie.
Melasma apare in mod „fiziologic” la peste jumatate din femeile gravide si poarta denumirea de cloasma sau „masca de sarcina”. In timpul sarcinii melasma apare datorita modificarilor hormonale specifice gravidiei. Aceasta dispare de obicei spontan la cateva luni dupa nastere.
Atunci cand apare inafara sarcinii are o componenta genetica la care se adauga expunerea la soare, tratamente cu anticonceptionale orale, diverse medicamente fotosensibilizante, afectiuni tiroidiene nedescoperite, terapii estro-progestative si chiar ca urmare a folosirii unor produse cosmetice (prin mecanisme de fotosensibilizare si fototoxicitate).
Debutul acestei afectiuni este silentios, insidios si leziunile sunt asimptomatice, localizandu-se cel mai frecvent la nivelul fruntii, obrajilor si buzei superioare.
Cum diagnosticam melasma?
Diagnosticul se stabileste cel mai des pe aspectul clinic si istoric. Uneori insa, am nevoie de investigatii suplimentare. Cel mai des apelez la lampa Wood. Examinarea este rapida, la indemana si complet nedureroasa. Lumina speciala emisa de aceasta lampa poate evidentia pigmentarile epidermice (care se accentueaza foarte mult in lumina Wood). Astfel nu doar imi confirma diagnosticul ci imi da informatii si despre cum va evolua afectiunea sub tratament.
O varianta moderna de confirmare a diagnosticului o reprezinta biopsia virtuala. Aceasta investigatie este rapida si nedureroasa. Avantajul major este ca pot sa vad exact ce se intampla in pielea voastra si astfel pot diferentia melasma de restul bolilor care o mimeaza:
- hiperpigmentarea postinflamatorie
- lentigine solare si alte tipuri de lentigo
- hiperpigmentare indusa medicamentos
- nev Ota sau nev Hori
Cum se trateaza melasma ?
In cadrul consultatiei la medicul dermatolog veti fi supusa unei evaluari amanuntite ce include:
- determinarea fototipului cutanat (Fitzpatrick)
- identificarea cauzei sau cauzelor (inclusiv componenta hormonala)
- determinarea extensiei afectiunii
Tratamentul trebuie inceput cat mai precoce cu putinta, iar pe perioada tratamentului (dar si dupa finalizarea acestuia, pentru preventia recurentei) utilizarea zilnica a cremelor de fotoprotectie cu factor inalt (SPF 50+) si spectru UVA si UVB este obligatorie.
Terapii topice
Prima optiune terapeutica este reprezentata de produsele topice depigmentante. Exista o gama larga de creme depigmentate ce contin diverse substante active (retinoizi, acid azelaic, precipitat de mercur, etc), cu diferite mecanisme de actiune (fie pe melanocite, fie pe melanozomi, etc). Pentru a putea obtine rezultate vizibile in urma aplicarii tratamentelor topice, acestea trebuie conform indicatiilor primite la consultatie.
Proceduri dermatologice
Variantele de tratament minim-invazive sunt reprezentate de microdermabraziune (peeling mecanic superficial cu eficienta crescuta), peeling-uri chimice (superficiale sau medii cu TCA, acid glicolic, solutie Jessner), terapii laser (IPL, PDL, Nd:YAG) cu rezultate variabile.
Niciuna din metodele prezentate anterior nu are sanse de reusita de 100%, melasma fiind, dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol o afectiune dificil de tratat.
In final, va reamintesc faptul ca, pentru a avea cele mai mari sanse de reusita, in timpul tratamentului fotoprotectia zilnica este obligatorie.