Tratamentul papiloamelor

Papiloame? Ce sunt papiloamele ?

Papiloamele sunt mici excrescente tegumentare benigne, de consistenta moale, de culoarea pielii dar pot fi si pigmentate (brun deschis, brun inchis) care atarna de pe suprafata pielii ca globurile in pomul de Craciun printr-un mic „piciorus”/tija. Nu toate formatiunile de acest tip sunt insa papiloame.

aspectul clinic al papiloamelor
Papiloame (imagine din arhiva personala)

Aceste tumori cutanate benigne mai sunt cunoscute si sub numele de: acrocordoane, polipi fibroepiteliali, fibroame moipedunculate sau filiforme.

Pentru ca nu dor si nu sangereaza in mod normal, fibroamele moi pot atinge dimensiuni impresionante. Din cand in cand totusi, pacientii le pot lovi sau torsiona (invarti in jurul tijei) si atunci ele se necrozeaza. In aceste cazuri, ele trebuie obligatoriu indepartate. Poti sa vezi mai jos un fibrom moale gigant si apoi procedura chirurgicala simpla prin care le indepartez de pe piele.

Fibrom moale gigantic – imagine din arhiva personala
Fibrom moale gigant NECROZAT – excizie chirurgicala de pe coapsa unui pacient

Papiloame apar in masura egala atat la barbati cat si la femei odata cu inaintarea in varsta. Pot avea culoarea pielii sau pot fi mai inchise la culoare (cafenii, brune, cenusii). Au in mod obisnuit dimensiuni intre 1 mm si 5 cm. Asa cum spuneam mai sus, pot exista si forme gigante, cu dimensiuni pana la cativa zeci de centimetri.

papiloame
Fibrom moale – imagine din arhiva personala

Se gasesc cel mai frecvent pe zonele de frecare ale pielii (axile, gat, inghinal, pleoape, si uneori decolteu). Papiloame vad mult mai frecvent la persoanele obeze (unde si frecarea piele pe piele este mult mai mare) si la cele care sufera de diabet zaharat tip 2 sau sindrom metabolic.

Histologic sunt compuse din fibre de colagen dispersate si vase sanguine, inconjurate de de epiderm de diferite grosimi.

Aspect histologic al unui papilom

Uneori papiloamele pot fi confundate cu alunitele, keratozele seboreice sau verucile (negii) virale.

De ce va apar papiloame ?

papiloame
Papiloame axilare anesteziate, inainte de electrocauterizare – imagine din arhiva personala

Cauzele aparitie papiloamelor sunt un subiect „usor” controversat. In timp ce o perioada lunga de timp aceste leziuni inestetice au fost considerate de origine virala (implicate fiind unele subtipuri ale virsului HPV – human papilloma virus), in prezent exista teorii pertinente conform carora etiologia papiloamelor este multifactoriala avand insa la baza o cauza comuna: insulinorezistenta din cadrul disfunctiilor metabolice (obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat).

Actualmente consideram ca urmatorii factori joaca un rol important in aparitia papiloamelor:

  • Frecarea (si iritatia produsa) piele pe piele – mai ales in zonele de plica ale corpului (gat, axilar, inghinal, etc)
  • Niveluri crescute de factori de crestere, mai ales in timpul sarcinii sau la persoanele ce sufera de anumite tulburari endocrinologice (ex. acromegalie/gigantism)
  • Rezistenta la insulina (din obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat)
papiloame
Papilom cu un comedon in interior – imagine din arhiva personala

Intreg mecanismul prin care acesti (presupusi) factori ar produce excrescentele tegumentare localizate nu este cunoscut.

Cum tratez eu papiloamele ?

Papiloamele se indeparteaza de pe piele din motive estetice si tratamentul lor este sigur si fara riscuri. Interventia se realizeaza sub anestezie locala prin electroexcizie (electrocauter) sau ablatie prin radiofrecventa de 4Mhz.

Procedura de indepartare a papiloamelor – demonstrata in mai putin de 2 minute

Vindecarea completa dureaza o saptamana sau doua (timpul de vindecare variaza de la pacient la pacient si difera in functie de dimensiunea papiloamelor si de regiunea anatomica tratata), de obicei fara nicio urma pe piele. Acesta e unul din motivele pentru care va sfatuiesc pe toti sa veniti pentru indepartare cat papiloamele sunt mici si sa nu asteptati sa creasca. Procedura chiar este NEDUREROASA!

Imediat dupa procedura poate sa apara eritem localizat si o senzatie de disconfort (mai ales la contactul cu hainele), fenomene care cedeaza insa in orele ce urmeaza interventiei.

Pentru detalii suplimentare referitoare la procedurile de indepartare pentru papiloame contactati-ma pentru a stabili o programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!