Vitiligo

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o tulburare de pigmentare ce duce la aparitia de pete albe, asimptomatice, la nivelul pielii. Vitiligo poate afecta una sau mai multe zone ale corpului: o suvita de par poate deveni alba, depigmentarile pot sa apara pe mucoasa bucala. Chiar si ochii pot fi afectati.

De ce apare vitiligo?

Petele de vitiligo apar atunci cand melanocitele (celulele care secreta pigmentul care da culoare pielii si ne protejeaza de radiatiile UV) dispar din anumite zone de piele. Cercetarile efectuate pana in prezent nu au putut elucida complet motivele pentru care apare acest fenomen.

Teoriile sustin ca vitiligo non-segmental ar avea o etiologie autoimuna (o boala autoimuna apare atunci cand organismul confunda o parte a sa cu un “invadator” strain si o ataca). Studiile efectuate pana in momentul actual arata ca cealalta forma majora, vitiligo segmetal, ar avea mai degraba o etiologie nervoasa (care implica sistemul nervos).

Cum se manifesta vitiligo?

Vitiligo presupune pierderea culorii normale a pielii. Acest fenomen este cunoscut medical sub denumirea de depigmentare. Depigmentarea poate sa apara oriunde la nivelul corpului:

vitiligo poliosis par alb barbat
  • piele
  • par
  • ochi
  • mucoasa bucala
  • organe genitale

Zonele afectate isi pot pierde partial sau complet culoarea, devenind albe. Marea majoritate a persoanelor afectate nu prezinta niciun alt simptom. Un numar restrans de pacienti acuza prurit (mancarimi) sau durere/usturime la nivelul zonelor afectate.

De cele mai multe ori vitiligo afecteaza si starea psihica si determina scaderea stimei de sine si depresie, ambele fiind greu de controlat. Aceste fenomene psihologice apar independent de marimea suprafetelor de piele afectate de vitiligo.

 

Tipuri de vitiligo

Maini afectate de vitiligo – imagine din arhiva persona

Clinic, vitiligo se imparte in doua mari tipuri: segmental (unilateral) si non-segmental (bilateral, vitiligo vulgaris, vitiligo generalizat).

Vitiligo segmental apare pe un singur segment corporal (fata, mana, picior, etc) si debuteaza la varste tinere.

Vitiligo non-segmental este cel mai comun tip, are distributie simetrica (ambele maini, ambii genunchi, etc), debuteaza cel mai frecvent la nivelul mainilor si peri-orificial (ochi, gura, organe genitale, anus) si evolueaza in pusee.

La momentul actual nu exista nicio modalitate de a prezice cat de mult se vor extinde petele depigmentate. Posibilitatile sunt multiple: la unele persoane petele raman neschimbate ani de zile, la altele extinderea lor are loc rapid. In anumite cazuri, in timp ce pete mai vechi se recoloreaza, apar altele noi.

 

La cine apare vitiligo?

Winnie Harlow vitiligo non-segmental
Modelul Winnie Harlow – vitiligo non-segmental – Imagine via http://www.caramelrock.com/wp-content/uploads/2017/04/Winnie-Harlow-Beauty.jpg

In primul rand trebuie sa stiti ca nu sunteti singuri: milioane de oameni din intreaga lume sufera de vitiligo. La aproximativ jumatate din pacienti afectiunea apare inainte de varsta de 21 ani. Majoritatea celor afectati vor suferi de vitiligo pe parcursul intregii vieti, dat fiind ca remisiunile spontane sunt foarte rar intalnite.

Vitiligo apare in mod egal la barbati si femei, la toate rasele si fototipurile (gradul de coloratie al pielii, ochilor si parului).

Riscul de aparitie pentru vitiligo este crescut daca:

  • aveti o ruda de sange cu vitiligo
  • aveti afectiuni autoimune (cum ar fi tiroidita Hashimoto, alopecia areata, diabet zaharat tip 1, etc)
 

Cum se stabileste diagnosticul de vitiligo ?

Daca exista suspiciunea ca ati putea suferi de vitiligo pot fi necesare:

  • un istoric medical complet, inclusiv detalii despre membrii familiei (rudele de sange)
  • un examen fizic complet, cu analiza foarte atenta a zonelor tegumentare afectate
  • analize de laborator specifice: ex. verificarea functiei glandei tiroide
  • examinare cu lampa Wood: in lumina neagra albul petelor de vitiligo se accentueaza foarte mult comparativ cu alte afectiuni cu depigmentare care nu au acest comportament
  • in cazurile in care anamneza (istoricul) si examenul clinic nu sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul, medicul dermatolog va poate propune efectuarea unei biopsii virtuale sau chiar a unei biopsii cutanate pentru confirmarea histopatologica a diagnosticului de vitiligo
Examinare vitiligo cu lampa Wood – imagine din arhiva personala
 

Cum se poate trata vitiligo ?

Fiind o afectiune destul de raspandita, metodele de tratament pentru vitiligo sunt diversificate. Toate metodele de tratament (conservatoare, minim-invazive, chirurgicale) au ca scop restabilirea culorii normale a pielii.

Tipul de tratament care se potriveste cel mai bine pentru dumneavoastra va fi ales impreuna cu medicul dermatolog luand in considerare varsta, starea dumneavoastra generala de sanatate si forma clinica de vitiligo. Sunt multe persoane care aleg sa nu urmeze niciun tratament pentru vitiligo.

1) Niciun tratament medical

> cosmetice de camuflaj (fonduri de ten, pudre, solutii autobronzante, etc)

> recomandat in principal la copii pentru a evita reactiile adverse asociate uneori cu tratamentul medicamentos

Dezavantaje: necesitatea reaplicarii la intervale regulate; consuma mult timp; necesita indemanare pentru obtinerea unor rezultate cat mai naturale.

2) Tratament cu preparate topice

Exista numeroase preparate topice (care se aplica pe piele; creme, geluri, unguente, etc) ce pot fi incercate in tratamentul vitiligo.

> Acestea se aplica pe suprafete limitate de piele

> Cele mai frecvent utilizati sunt dermatocorticoizii super-potenti (aprox. 45-50% din pacienti obtin repigmentare partiala in 4-6 luni de tratament)

> Dermatocorticoizii pot fi combinati si cu alte medicamente pentru a obtine un efect de potentare (inhibitori topici de calcineurina, derivati de vitamina D – calcipotriol, etc)

> Aceasta varianta de tratament este potrivita mai ales pentru persoanele cu pielea inchisa la culoare

> Eficienta preparatelor topice nu este identica pentru toate zonele corpului: sunt foarte eficiente pe fata si mai putin eficiente pe maini sau picioare

> Unele preparate nu trebuie folosite la nivelul fetei datorita potentialelor efecte adverse

Dezavantaje: preparatele topice pot avea efecte adverse nedorite. Unul din cele mai frecvente efecte adverse ale aplicarii de dermatocorticoizi pe termen lung  este atrofia cutanata (piele subtire “ca foaia de hartie”, uscata/xerotica si fragila).

3) Tratament cu lumina

> Cabine de lumina (UVB; pentru suprafete mari afectate) sau LASER Excimer (pentru suprafete mici afectate)

> Rezultate maxime la nivelul fetei; mai putin eficient pentru maini si picioare

> Rezultatele obtinute pot fi temporare: la aprox. jumatate din pacienti rezultatele dispar la 1 an de la oprirea tratamentului

> Poate provoca hiperpigmentari nedorite la pacientii cu pielea mai inchisa la culoare

Dezavantaje: necesita mult timp si efort (sunt necesare 2-3 sedinte/saptamana, timp de mai multe saptamani). Daca tratamentul presupune expunere de lunga durata (ani), pacientii sunt predispusi la consecintele expunerii prelungite la ultraviolete: pete pigmentare, foto-imbatranire, riduri, leziuni pre-maligne si chiar cancere de piele.

4) Terapie PUVA

Un tratament potential eficient, care poate fi executat in clinici/spitale dar si acasa, in anumite conditii.

5) Tratament chirurgical

> Poate reprezenta o varianta de tratament la pacientii la care tratamentele topice sau cu lumina nu au avut efect

> Poate fi utilizat la adultii cu vitiligo stabil (fara extindere) de cel putin 6 luni

> Nu este indicat la copii

> Nu este indicat la persoanele cu cicatrizare anormala (ce dezvolta cicatrici hipertrofice sau cheloide)

> Majoritatea procedurilor chirurgicale implica folosirea de grefe sau mini-grefe prelevate din zone unde culoarea normala a pielii este pastrata

Dezvantaje: procedurile chirurgicale (ca si celelalte masuri terapeutice pentru vitiligo) sunt si ele supuse esecului; pot sa apara modificari de textura a pielii; exista posibilitatea aparitiei de infectii in zonele grefate sau zonele donatoare (locurile de unde au fost prelevate grefele de piele).

6) Tratamente neconventionale

> Anumite vitamine, minerale, aminoacizi, enzime

> Pentru majoritatea tratamentelor din aceasta categorie nu exista studii suficiente, deci nici dovezi concludente care sa ateste ca acestea functioneaza

> Ginkgo Biloba

> extracte de piper negru

7) Tratamente de depigmentare

> Aceste tratamente “decoloreaza” restul pielii normal colorate, astfel incat sa se obtina o culoare uniforma

> Poate fi o optiune viabila pentru adultii la care a mai ramas foarte putin pigment si la care tratamentele de repigmentare nu au dat roade

> Depigmentarea “totala” poate fi obtinuta cu ajutorul cremelor depigmentante

> Procesul poate sa dureze la 1 la 4 ani

 

Ce prognostic au pacientii cu vitiligo?

Nu se pot face preziceri cu privire la raspunsul individual al pacientilor cu vitiligo la tratament. Important este sa retineti ca nu exista un tratament fix la care sa raspunda toti pacientii. In acelasi timp, rezultatele tratamentului pentru vitiligo pot sa varieze in functie de zona anatomica. Tratamentele combinate (doua sau mai multe categorii terapeutice) dau frecvent cele mai bune rezultate.

 

Daca suferiti de vitiligo:

Protejati-va pielea de soare. Orice persoana care sufera de vitiligo trebuie sa utilizeze fotoprotectie. Petele albe de vitiligo reprezinta pierderea pigmentului (melanina) care are rol de “agent de paza” impotriva efectelor negative ale radiatiilor ultraviolete. Prin urmare, pielea afectata de vitiligo este lipsita de protectie impotriva soarelui si arsurile solare pot sa apara foarte usor, chiar la expuneri scurte la soare. Mai mult decat atat, o arsura solara severa poate sa accelereze evolutia afectiunii.

Nu va faceti tatuaje permanente. Tatuajele pot uneori sa declanseze un fenomen numit Koebner (extinderea petelor de vitiligo exact la nivelul tatuajului) dupa aprox. 10-14 zile.

Cel mai bine este ca pacientii sa fie informati cu privire la variantele de tratament posibile. Unii pacienti ar putea dori sa incerce tratamente de repigmentare, pe cand altii ar dori sa incerce produse de camuflaj sau pur si simplu sa nu faca niciun tratament si sa utilizeze fotoprotectie. Pentru alte detalii si pentru un plan de tratament adaptat nevoilor dumneavoastra nu ezitati sa ma contactati.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!