Ce este dermatoscopia?
Dermatoscopia (microscopia de suprafata) este o metoda non-invaziva de diagnostic al leziunilor pigmentare si nu numai, care, in mainile unui clinician experimentat creste foarte mult sansele unui diagnostic corect.
Metoda poate fi considerata o „prelungire a privirii medicului”. Utilizand dermatoscopia, dermatologul „vede” la aproximativ 1 mm in profunzimea pielii.
Dermatoscopia s-a dovedit atat de eficienta incat, in unele tari (Australia), medicii de familie urmeaza cursuri de dermatoscopie, in scopul imbunatatirii screening-ului pentru cancerele de piele.
Exista mai multe tipuri de dermatoscopie? Adica?
Exista doua mari tipuri tehnice de dermatoscopie: de contact (intre placa dermatoscopului si suprafata leziunii/piele se foloseste un ulei de imersie, solutie alcoolica sau gel de ecografie) sau fara contact. Ambele variante pot fi executate cu sau fara lumina polarizata, ceea ce de fapt duce la 4 mari tipuri tehnice de dermatoscopie.
Instrumentul medical numit dermatoscop este alcatuit dintr-un sistem de lentile cu marire de 10-20x, este echipat cu o sursa de lumina proprie si este folosit in cazul dermatoscopiei de contact impreuna cu o substanta de imersie, pentru a elimina reflexiile luminii din stratul cornos (cel mai superficial strat) al pielii. Pigmentul leziunii este perceput ca avand culori diferite (negru, brun, bej, albastru) in functie de adancimea la care se gaseste.
De asemenea cu ajutorul dermatoscopiei pot fi analizate si:
- leziuni inflamatorii (inflamoscopie)
- infectii cutanate (entomodermoscopie – in demodecidoza, scabie, etc)
- leziuni ale unghiilor (onicoscopie) sau
- parului (tricoscopie)
Dermatoscopie clasica sau dermatoscopie digitala?
Dermatoscopia digitala (video-dermatoscopia) presupune inregistrarea imaginilor dermatoscopice in memoria unui calculator. O data digitalizate, imaginile devin mult mai utile. Pot fi transferate electronic pentru o consultatie de tip second-opinion si pot fi usor comparate la diferite intervale de timp.
Digitalizarea ofera un avantaj major asupra dermatoscopiei clasice, in care leziunile nu sunt inregistrate pentru evaluare ulterioara, transfer sau comparatii.
Cu toate acestea, inafara de echipamentele de top, imaginea produsa de un dermatoscop analog este net superioara dpdv al detaliilor. Dermatoscopul de mana isi pastreaza, in opinia mea, rolul lui extrem de important in practica dermatologica.
Cum evalueaza dermatologul o leziune prin dermatoscopie?
La dermatoscopie se urmaresc atat arhitectura globala cat si simetria, prezenta/absenta pigmentului, prezenta, tipul si distributia vaselor de sange. In urma dermatoscopiei leziunea fie primeste indicatie chirurgicala, fie de urmarire, cu intervale diferite de timp stabilite de medicul dermatolog in fiecare caz in parte.
Deoarece folosesc tehnici de captare a imaginilor de ultima generatie (dermatoscop Heine Delta 20T si aparate digitale Nikon pentru captare, stocare si urmarire) calitatea imaginilor obtinute este ireprosabila, pastrandu-se si cele mai mici detalii pentru o analiza completa.
TBSE (total body skin examination) reprezinta metoda prin care sunt verificate toate alunitele unei persoane si in urma careia se alcatuieste o „harta” clinico-dermatoscopica a acestora (mole-mapping). Aceasta metoda este utila mai ales in cazul persoanelor cu sindromul nevilor atipici, ce necesita controale periodice pentru toata viata si poate fi realizata la indicatia mea sau la cererea voastra.
Alte situatii in care „mole-mapping”-ul este util sunt:
- persoane cu foarte multe alunite (peste 50 – 100 de alunite);
- nevi pe toracele posterior, dificil de urmarit direct de catre pacient;
- istoric personal de cancer de piele (mai ales melanom cutanat);
- istoric familial de melanom (rude de gradul 1);
- alunite multe si piele deschisa la culoare ce a suferit arsuri solare repetate;
- persoane ingrijorate in privinta anumitor alunite (datorita unor schimbari recente ale aspectului lor);
Pacientul se afla in pozitia unica de a aprecia daca o leziune pigmentara si-a modificat sau nu caracterisiticile. „Tiparul” alunitelor proprii este o trasatura observata zilnic doar de voi. Este datoria voastra de a semnala orice ingrijorare, oricat de mica, cu privire la vreuna din leziunile de pe piele.
Inaintea sa incep evaluarea prin dermatoscopie (este valabil pentru orice procedura care implica fotografiere si/sau filmarea) va voi cere sa semnati un consimtamant informat. Prin acesta, va dati acordul pt fotografierea si stocarea imaginilor intr-o baza de date si confirmati ca ati inteles importanta urmaririi anumitor leziuni.
Cateva exemple de imagini dermatoscopice pentru diferite tipuri de leziuni:
Trebuie sa aveti in vedere ca nicio investigatie diagnostica nu este 100% sensibila si/sau specifica, deci nu este 100% precisa. Asadar, nici dermatoscopia nu asigura diagnosticul in toate cazurile, uneori fiind nevoie de mijloace mai sofisticate (vezi biopsia virtuala) sau chiar biopsie cutanata.