Tratamentul verucilor (negilor)

Tratamentul verucilor se face, ideal, cat mai repede in cursul evolutiei acestora. Niciun tratament nu este insa 100% eficient la toti pacientii cu veruci. In cazul copiilor, aproximativ 50% dintre veruci dispar spontan in 6 luni si 90% in 2 ani. Verucile persista mai mult timp in cazul adultilor.

Datorita autoinocularii in alte zone si avand in vedere contagiozitatea ridicata a acestor leziuni, va recomand sa tratati verucile la medic. Leacurile „babesti” pot inclusiv sa ajute la stimularea cresterii in dimensiuni a negilor.

Tratamentul topic

Tratamentul topic al verucilor presupune aplicarea locala de solutii care contin keratolitice (acid salicilic, acid acetilsalicilic, acid lactic, fenol). Aceste solutii actioneaza prin slabirea legaturilor inter-celulare si indepartarea strat cu strat a celulelor de la suprafata pielii.

Podofilina (contine anumite substante cancerigene si uzul ei a fost interzis in Germania) si podofilotoxina sunt agenti citotoxici (omoara celule infectate). Aceste substante nu trebuie utilizate la femeile insarcinate sau cele care-si doresc o sarcina in viitorul imediat-apropiat.

Tratamentele topice se aplica pe piele o singura data  pe zi si, in mod normal, in urma lor, verucile se micsoreaza si devin mai putin incomode. Frecventa aplicarilor si modul exact de folosire vor fi detaliate de catre medicul dermatolog in cadrul consultatiei.

Crioterapia

Crioterapia in tratamentul verucilor trebuie repetata o data la 3 saptamani. Metoda de tratament presupune un anumit grad de disconfort datorita basicilor pe care le produce. Bulele (basicile) pot dura de la cateva zile la cateva saptamani, cu vindecare lenta. Rata de succes a tratamentelor este de aprox. 70% dupa 3-4 luni de aplicarii regulate. Crioterapia poate induce cicatrici sau pete depigmentate si provoaca anestezie locala temporara.

Aceasta terapie poate fi prescrisa si pentru utilizarea domestica de catre pacienti. Se poate cumpara din farmacii pentru utilizarea in cazul verucilor vulgare de la nivelul degetelor sau verucilor plantare. Retineti va rog ca citirea si urmarirea intocmai a instructiunilor de utilizare este foarte importanta.

Electrocauterizarea sau electroexcizia

Electroexcizia (electrocauterizare urmata de chiuretare) se utilizeaza in tratamentul verucilor de dimensiuni crescute. Procedura se practica sub anestezie locala (de obicei Xilina 1%) si presupune arderea verucii cu electrocauterul/radiofrecventa pentru a tesutul infectat si apoi debridarea acestuia cu ajutorul unei chiurete sau a unei foarfece. Rana rezultata, o arsura, se vindeca in circa 2 saptamani (variabil in functie de regiunea anatomica), de obicei cu cicatrici minime sau chiar fara niciun semn. Dupa o singura sedinta, rata de recurenta este in jur de 30%.

Electrocauterizarea unei veruci vulgare, exact asa cum se intampla in clinica – video canal YouTube

Personal, propun aceasta metoda de tratament pacientilor mei, asociata desigur si cu un tratament imunostimulator pe o perioada de 3 luni si aplicatii locale (dupa vindecarea ranilor) de agenti topici imuno-modulatori (ex. Aldara, Veregen), combinatie ce are o rata de succes de peste 90% chiar si in cazul verucilor vulgare sau plantare recalcitrante la tratamentele anterioare.

Ozonoterapia ca tratament pentru veruci

„Ozonul O3 – oxigen cu o molecula adaugata-omoara celulele bolnave prin intermediul enzimelor. Ozonul are propietati oxidative majore datorita instabilitatii sale care duce la formarea oxigenului atomic si radicali liberi ai oxigenului si care actioneaza negativ asupra celulelor anormale, imature, modificate, straine organismului (virusi, bacterii, fungi, paraziti),in acelasi timp ofera stabilitate celulelor normale,sanatoase. Numai concentratiile foarte mici de ozon in oxigen medicinal, care sunt de 50 de ori mai mici decat doza toxica minima, au un efect terapeutic asupra organismului. Ozonoterapia poate fi considerata un stres oxidativ controlat care are drept scop activarea proceselor metabolice si enzimatice din organism.” [http://www.clinicaeliade.ro/ozonoterapie/]

In cazul verucilor virale ozonoterapia presupune injectarea subcutanata a ozonului de jur imprejurul verucii si dedesubtul acesteia. Eficienta acestei terapii a fost de asemenea verificata in studii clinice.

Aceasta terapie are insa cateva contraindicatii: „hipertiroidia, hipertensiunea arteriala in puseu, favism, trombocitopenii, accidente vasculare cerebrale hemoragice, stari posthemoragice.” [http://www.clinicaeliade.ro/ozonoterapie/]

Sau alte tratamente …

care au mai fost raportate ca fiind utile, neobtinandu-se insa efecte terapeutice consecvente:

  • Retinoizi topici
  • Fluorouracil crema/solutie
  • Injectii intralezionale cu bleomicina
  • Terapie fotodinamica
  • Vaporizare laser
  • Laser PDL pentru distrugerea vaselor de sange ce „alimenteaza” negul
  • Imiquimod crema (Aldara)
  • Stimularea imunitatii locale cu diverse substante (ex. extracte de ceai verde)
  • Retinoizi sistemici (Roaccutane/Neotigason)

Pentru detalii despre tratamentul verucilor virale sau pentru alcatuirea unui plan de tratament personalizat nu ezitati sa ma contactati.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!