- Ce sunt keratozele seboreice ?
- La cine si cand apar keratozele seboreice ?
- De ce apar keratozele seboreice ?
- Cum arata keratozele seboreice ?
- Cum se pot complica keratozele seboreice
- Cum se stabileste diagnosticul de keratoze seboreice ?
- Tratamentul keratozelor seboreice
- Cum putem preveni aparitia keratozelor seboreice ?
- Ce se intampla in timp cu aceste leziuni ?
Ce sunt keratozele seboreice ?
Keratozele seboreice (verucile seboreice) sunt leziuni cutanate degenerative benigne ce apar la mai toate persoanele ca un semn de imbatranire a pielii. Exista persoane (in general varstnice) ce au pe suprafata pielii sute de astfel de leziuni.
La cine si cand apar keratozele seboreice ?
Keratozele seboreice sunt extrem de des intalnite in practica dermatologica. Unele statistici afirma chiar ca peste 90% din adultii cu varsta peste 60 de ani au cel putin o cheratoza seboreica. Keratozele seboreice apar atat la barbati cat si la femei de toate rasele si etniile in mod obisnuit dupa varsta de 30-40 de ani. Aceste leziuni sunt rar intalnite inainte de varsta de 20 de ani.
De ce apar keratozele seboreice ?
Cauza precisa de aparitie a keratozelor seboreice este necunoscuta. Denumirea acestora este improprie deoarece aparitia keratozelor seboreice nu este limitata la „zonele seboreice” (scalp, centrul fetei, torace anterior, torace supero-posterior) precum dermatita seboreica, nu se dezvolta din glandele sebacee si nici nu sunt asociate cu sebumul.
Repet, aceste leziuni benigne sunt considerate degenerative. Studiile arata o oarecare predispozitie genetica [1,2] pentru acest tip de leziuni. Urmatoarele aspecte ar trebui sa va atraga atentia:
> Keratozele seboreice „eruptive” (aparitia unui numar mare de leziuni intr-un interval de timp scurt) pot fi urmarea unei arsuri solare sau unei dermatite
> Frecarea piele pe piele ar putea favoriza aparitia lor in pliurile cutanate (axilar, inghinal, gat, etc)
> Etiologia virala (virus HPV) este improbabila
> Keratozele seboreice se pot dezvolta din leziuni de lentigo solar (pete de soare).
> Inhibitorii EGFR (epidermal growth factor – factor de crestere epidermic) utilizati in tratamentul unor cancere pot duce la o crestere a numarului de keratoze seboreice la acesti pacienti.
Cum arata keratozele seboreice ?
Keratozele seboreice pot sa apara oriunde pe piele, cu exceptia palmelor, plantelor si mucoaselor. Aspectul lor este variabil, cel mai frecvent fiind descris foarte plastic „ca guma de mestecat lipita” : leziunile sunt cafenii sau brune, bine delimitate de pielea inconjuratoare, de diferite dimensiuni si forme, au suprafata aspra, rugoasa (ceroasa) si arata ca si cum ar fi lipite pe piele.
Cum se pot complica keratozele seboreice
Keratozele seboreice nu sunt leziuni premaligne (precanceroase). Foarte rar, o eruptie de keratoze seboreice intr-un timp scurt (saptamani, luni) poate denunta un cancer ascuns, cel mai frecvent adenocarcinom gastric. Acest sindrom paraneoplazic este cunoscut sub numele de Leser-Trélat.
Cea mai frecventa complicatie este insa iritarea keratozelor seboreice (prin frecare, lovire, arsura solara, etc). O keratoza seboreica iritata devine rosie, inflamata si poate apare o crusta hematica, deseori imitand un cancer de piele.
Cum se stabileste diagnosticul de keratoze seboreice ?
Diagnosticul keratozelor seboreice se stabileste cu usurinta dupa aspectul clinic. Pentru confirmarea banuielii clinice medicul dermatolog utilizeaza dermatoscopia. Aspectul dermatoscopic al keratozelor seboreice este si el variat (similar aspectului clinic) dar in cele mai multe cazuri sugestiv pentru diagnostic: globuli albi „ca stelele pe cerul noptii” (vezi imaginea cu sageti negre), chisturi milia, deschideri de tip comedon, tipar cerebriform, etc.
Daca si dupa examinarea dermatoscopica exista indoieli asupra diagnosticului (exista leziuni echivoce dermatoscopic, in principal datorita imensei variabilitati in aspectul lor) atunci poate fi efectuata o microscopie confocala de reflectanta (biopsie virtuala) pentru clarificarea diagnosticului si pentru a evita o excizie chirurgicala in zone sensibile din punct de vedere estetic (ex. pe fata).
Daca si in urma microscopiei confocale de reflectanta diagnosticul nu este cert atunci pacientului i se va propune efectuarea unei biopsii cutanate conventionale (shave sau punch), sau chiar biopsie excizionala. (Afla mai multe despre biopsia cutanata aici)
Tratamentul keratozelor seboreice
Tratamentul keratozelor seboreice se poate practica in cabinetul medicului dermatolog sub anestezie locala, este relativ simplu si lipsit de riscuri. Acestea se indeparteaza de pe piele din varii motive: estetice, leziuni pruriginoase (ce provoaca mancarimi) sau datorita traumatizarii repetate (in urma careia keratozele seboreice pot sangera usor si se pot suprainfecta bacterian).
Variantele pentru tratamentul keratozelor seboreice includ:
- Chiuretaj si/sau electrocauterizare
- Ablatie prin radiofrecventa 4Mhz (metoda mea preferata, datorita riscului foarte mic de cicatrici inestetice)
- Vaporizare LASER
- Biopsie de tip shave (cu lama de bisturiu se rade keratoza seboreice de pe piele)
- Peeling chimic localizat cu acid tricloracetic
- Crioterapie
Toate metodele prezentate au si dezavantaje. Exista riscul pierderii locale a pigmentului pielii in zonele tratate (pete albe) la pacientii cu tenul mai inchis la culoare, dar si hiper-pigmentare (coloratie bruna).
Nu exista nici o metoda miraculoasa care sa indeparteze toate leziunile unui pacient (daca acestea sunt numeroase) intr-o singura sedinta.
Cum putem preveni aparitia keratozelor seboreice ?
Metodele de preventie a aparitiei keratozelor seboreice lipsesc, insa evitarea expunerii la soare si hidratarea zilnica a pielii utilizand creme emoliente previne xeroza cutanata si poate ajuta in preventia aparitiei acestor leziuni tegumentare inestetice.
Ce se intampla in timp cu aceste leziuni ?
Keratozele seboreice sunt leziuni cutanate persistente insa, uneori, anumite leziuni pot sa dispara spontan. Keratozele seboreice asociate unei dermatite pot sa dispara spontan dupa vindecarea dermatitei.
Bibliografie selectiva
1. Hafner, C., Hafner, H. & Groesser, L. Genetische Grundlagen seborrhoischer Keratosen und epidermaler Nävi. Pathologe (2014) 35: 413. doi:10.1007/s00292-014-1928-9
2. Lương, K. v. q. and Nguyễn, L. T. H. (2013), The roles of vitamin D in seborrhoeic keratosis: possible genetic and cellular signalling mechanisms. Int J Cosmet Sci, 35: 525–531. doi:10.1111/ics.12080