Ce sunt verucile virale?
Verucile (negii) sunt leziuni benigne ale pielii si mucoaselor, extrem de frecvent intalnite in practica dermatologica. Ele se datoreaza infectiei locale a tegumentelor cu virusul HPV (human papillomavirus).
Pana in momentul de fata au fost catalogate peste 150 de subtipuri de HPV, acestea provocand o varietate de manifestari pe piele si mucoase.
La cine si cand apar negii ?
Verucile sau negii afecteaza cel mai des copiii de varsta scolara, dar pot sa apara la orice varsta.
Aceste leziuni sunt mai numeroase si mai persistente la persoanele imunosupresate:
- tratamente cu medicatie imunosupresoare (azathioprina, ciclosporina, MTX, etc)
- infectie HIV/SIDA.
La acesti pacienti verucile persista sau reapar chiar si dupa un tratament corect efectuat.
De ce apar verucile ?
Infectia HPV se transmite prin contact direct piele-pe-piele intre persoane, prin auto-inoculare (traumatizarea verucilor deja existente prin grataj/scarpinare si apoi insamantarea virusului in alte regiuni anatomice) sau chiar prin obiecte contaminate (desi transmiterea virusului in acest mod, numita fomites, este mai putin eficienta).
Perioada de incubatie este variabila si poate dura chiar si 12 luni (medie 3-6 luni) in care persoana, desi infectata, nu prezinta nici un fel de leziuni pe piele sau simptomatologie.
Cum arata negii ?
Negii pot avea o suprafata dura, aspra, asemanatoare cunoscutelor si raspanditelor bataturi/calozitati.
Spre deosebire de bataturi insa, in interiorul verucilor de natura virala de pe palme si talpi se pot observa unul sau mai multe puncte negre provocate de tromboza (blocarea cu cheaguri de sange) unor vase de sange foarte mici de la nivelul pielii.
In functie de aspectul clinic, regiunea anatomica pe care apar si subtipul de virus HPV, verucile pot avea mai multe forme clinice distincte, dupa cum urmeaza.
Verucile vulgare
Verucile vulgare apar de obicei pe dorsul degetelor de la maini sau picioare, in jurul unghiilor (cand pot fi urmate de deformarea unghiilor si sunt frecvent rezistente la tratament) si pe tegumentele genunchilor si au un aspect conopidiform.
Veruci plantare
Verucile plantare sunt dureroase la atingere si presiune, au suprafata relativ plana fiind caracterizate prin crestere in profunzime (ca un iceberg). Ele apar pe talpi, in zonele care ating cel mai des suprafatele de mers si pot fi usor confundate cu bataturile.
Verucile plane
Dupa cum sugereaza si numele aceste leziuni au suprafata plana. Sunt de obicei numeroase si sunt inoculate prin barbierit sau grataj/scarpinat, distributia lor fiind caracteristic liniara (semn Köbner).
Veruci filiforme
Aceste leziuni au o „tulpina”/tija care le ataseaza de tegument. Apar cel mai frecvent la nivelul fetei.
Verucile pe mucoase
Verucile cavitatii orale apar la nivelul buzelor sau pe mucoasa bucala/jugala. O categorie speciala de veruci la nivelul mucoaselor sunt verucile ano-genitale, numite condiloame acuminate. Mai multe detalii despre acestea gasiti pe pagina dedicata venerologiei si infectiilor cu transmitere sexuala.
Pot exista complicatii ale verucilor virale ?
Foarte rar, verucile virale se pot transforma in carcinom verucos (o forma rara de cancer de piele). Carcinomul verucos este de fapt o forma de carcinom scuamocelular/spinocelular. Inafara de infectia HPV, aparitia acestui cancer a mai fost asociata si cu fumatul si substantele chimice oncogene.
Diagnosticul in acest caz este confirmat histopatologic, printr-o biopsie cutanata. Tratamentul este in cele mai multe cazuri chirurgical. Radioterapia este evitata pentru ca poate declansa o forma anaplazica, agresiva, de carcinom scuamocelular.
Exista anumite subtipuri oncogene (cancerigene) de virus HPV ce produc condiloame si veruci la nivelul orofaringelui. Acestea sunt responsabile de neoplaziile intraepiteliale si invazive ale colului uterin, anusului, penisului si vulvei.
Cum aflu daca am veruci vulgare ?
Datorita aspectului lor clinic caracteristic, diagnosticul se stabileste prin examinare, fara alte mijloace. Foarte rar sunt necesare teste diagnostice adjuvante.
In cazul necesitatii altor teste diagnostice se poate apela la dermatoscopie, care ajuta la distinctia intre negi si alte leziuni verucoase cum ar fi keratozele seboreice, calozitatile/bataturile sau unele forme de cancer de piele.
Alteori, medicul dermatolog va poate propune o biopsie virtuala (care poate stabili diagnosticul fara a fi invaziva – fara intepaturi, durere, sange sau pansamente) sau o biopsie cutanata in scop diagnostic sau chiar curativ, daca veruca este indepartata cu totul in cursul biopsierii (ex. biopsie punch).
Cum se trateaza verucile ?
Foarte multe persoane nu solicita asistenta medicala pentru negi deoarece tratamentul poate fi mai incomod si neplacut decat negii in sine. Totusi, verucile pot deveni dureroase, pot sangera, sunt contagioase si adesea au un aspect inestetic provocand jena pacientilor.
Pentru a le elimina definitiv, pe langa tratamentele interventionale este necesara stimularea sistemului imunitar propriu. Acest pas este foarte important, astfel incat corpul sa lupte „cu toate armele” impotriva virusului HPV.
Rabdarea si perseverenta sunt „ingrediente” esentiale in tratamentul verucilor virale !
Pentru detalii cu privire la tratamentul verucilor vizitati pagina dedicata acestuia.
Cum pot fi prevenite verucile ?
In prezent exista vaccinuri pentru preventia condiloamelor, insa acestea acopera doar anumite subtipuri de virus HPV (tulpinile oncogene, cele care pot produce leziuni cu potential malign). Totodata, sunt in curs de dezvoltare noi vaccinuri impotriva altor subtipuri de HPV.
Ce se intampla in timp cu verucile ?
Din nefericire, nici un tratament nu este 100% eficient pentru toti pacientii cu veruci. In cazul copiilor, aproximativ 50% dintre veruci dispar spontan dupa 6 luni de la aparitie si aproximativ 90% dispar la 2 ani de la debut.
Negii persista mult mai mult in cazul adultilor. La adulti, negii au in general tendinta de crestere a numarului si dimensiunilor, o data cu trecerea timpului.
Daca aveti un neg sau o batatura care nu mai trece, indiferent ce tratament ati facut, contactati-ma pentru a stabili o programare in clinica sau solicitati o sedinta de consultanta online prin platforma de teledermatologie. Impreuna, putem vindeca chiar si verucile persistente de mai multi ani.
Pingback: Tipuri De Veruci Imagini - elicad.space