Calozitatile sau bataturile

Calozitatile (sau durioamele, popular cunoscute sub denumirea de „bataturi”) sunt leziuni tegumentare extrem de frecvente, caracterizate prin ingrosarea excesiva, localizata, a pielii. Clavusul (sau helomul) este denumirea medicala a bataturilor formate prin frecarea a doua degete alaturate intre ele si frecvent sunt inflamate si dureroase. Calusul (sau tilomul) reprezinta o zona de piele foarte ingrosata, neinflamata si nedureroasa, deseori in zone de presiune si frecare.

calozitatile bataturi clavus durioame talpi plante
Imagine de Marionette (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Care sunt cauzele de aparitie a calozitatilor ?

Calozitatile reprezinta raspunsul normal de aparare al pielii la presiune si frecare. In urma traumatismelor minore repetate asupra unei zone limitate de tegument pielea se apara prin hipertrofiere (ingrosare) histologic disproportionala (in mare parte a stratului cornos, cel mai superficial cu rol in aparare mecanica si bariera) pentru a preveni formarea de bule/flictene (basici) in cazul unor traumatisme ulterioare. La nivel celular, numarul keratinocitelor (celulele epidermului) creste si stratul cornos (cel mai superficial strat al pielii) se ingroasa foarte mult.

Cele mai frecvente cauze de aparitie a calozitatilor sunt:

> Unele sporturi (tenis, canotaj, jogging, atletism, body-building, etc)
> Activitati profesionale (orice activitate implica munca manuala, inclusiv sofatul)
> Incaltaminte nepotrivita (stramta, forme ascutite ale pantofilor)
> Deformari ale scheletului osos al picioarelor sau mainilor congenitale sau dobandite (halux valgus/varus, monturi, diverse afectiuni articulare, etc)

Cel mai frecvent afectate sunt mainile si picioarele, dar orice suprafata tegumentara este supusa aparitiei de calozitati.

Calozitate plantara – Imagine din arhiva personala

Ingrosarea pielii pe intreaga suprafata a palmelor sau plantelor poarta denumirea de keratodermiede foarte multe ori aceasta categorie de afectiuni fiind determinata genetic.

Cum se pot trata calozitatile ?

pacient clavusuri durioame bataturi calozitatile barbier chirurg secolul 17
Imagine atribuita lui Joos van Craesbeeck (circa 1605–circa 1654/1661) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ceea ce vedeti in imaginea de mai sus reprezenta standardul secolului al XVII-lea in tratamentul calozitatilor dureroase (si in unele cazuri fisurate si suprainfectate), si anume interventia barbierului (astazi chirurg).

In prezent, cel mai important lucru in asigurarea unui raspuns terapeutic satisfacator si de lunga durata este indepartarea presiunii si frecarii asupra zonei ce prezinta calozitati.

Urmatoarele masuri va pot fi utile in acest sens:

> Alegeti incaltaminte potrivita ca dimensiune piciorului dumneavoastra
> Folositi manusi din piele pentru sarcini repetitive ce produc injurii la nivelul pielii
> Utilizati dispozitive de reducere a presiunii asupra zonelor afectate
> Utilizati dispozitive speciale de separare a degetelor intre ele
> Pentru mentinerea rezultatelor aplicati zilnic creme emoliente in zonele de tratament
> In cazurile in care acest lucru se impune, se va recomanda efectuarea unui consult ortopedic pentru identificarea si tratarea deformarilor osoase concomitente.

Pentru a reduce in dimensiune calozitatile:
> folosirea de diverse dispozitive abrazive (piatra ponce, pile manuale sau electrice, etc)
> creme keratolitice cu uree, acid salicilic sau acid lactic
> interventii de „debulking”: metode chirurgicale, electroexcizie sau vaporizare laser

Deoarece exista multiple afectiuni ce pot fi confundate cu bataturile (cel mai bun exemplu fiind verucile virale sau negii) consultatia dermatologica este esentiala atat pentru un diagnostic corect (pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate) dar si pentru un curs terapeutic personalizat. Pentru detalii suplimentare nu ezitati asadar sa ma contactati pentru a stabili o programare.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie in cabinet sau ONLINE si recupereaza sanatatea pielii tale!