Ce trebuie sa stim despre cicatrice?
Cicatricele fac parte din procesul normal de vindecare. Atunci cand pielea este ranita, corpul trimite o „echipa de lucru” menita sa inchida rana prin refacerea tegumentului. Cand injuria ajunge pana in straturile profunde ale pielii (derm/hipoderm) are loc o generare de colagen si pielea capata o culoare si o textura diferita – cicatricea. Cicatricele sunt initial rosii sau roz si usor elevate, palpabile sau mai rar deprimate, atrofice sau contractile. Intr-o situatie normala, cu trecerea timpului ele se decoloreaza si se aplatizeaza.
Exista mai multe tipuri de cicatrice?
Cicatricele keloide rezulta dintr-un proces de cicatrizare exagerat, anormal. Acest tip de cicatrice se extinde inafara granitelor ranii initiale. Pot stanjeni miscarile normale ale corpului si sunt cele mai frecvente la persoanele cu pielea inchisa la culoare.
Cicatricele contractile se formeaza cel mai des in urma arsurilor (de diferite cauze) pielii. In functie de cat de mult se „strang” ele pot stanjeni sau chiar impiedica miscarile normale, producand astfel dizabilitati functionale. Uneori cicatricile post-combustionale pot merge in profunzime, afectand muschi si nervi.
Cicatricele hipertrofice sunt elevate, de culoare roz-rosie, seamana cu cicatricele keloide, dar spre deosebire de acestea nu depasesc granitele ranii initiale.
Cicatricele provocate de acnee sunt cel mai des rezultatul acelor imperfectiuni inflamate (papule inflamatorii) prezente in acnee dar si a traumatizarii si manipularii (stoarcerii) leziunilor de acnee (in special cosurile cu cap alb, pustulele).
Datorita obstructiei foliculului pilos, in interiorul acestuia se acumuleaza sebum, celule epidermice si bacterii, porul se „umfla” ca un balon si la un moment dat peretele lui cedeaza si se sparge. Leziunile minore sunt superficiale si de obicei se vindeca repede. Atunci cand spargerea peretelui are loc in profunzime apare inflamatie puternica si o leziune mai profunda.
Tendinta pielii este de a repara aceste leziuni prin generarea de noi fibre de colagen. De cele mai multe ori insa, aceste „lucrari de reparatie” nu sunt la fel de calitative si fara imperfectiuni. Cicatricele post-acnee variaza ca tip de la gropite punctiforme cu aspect de intepaturi („icepick”) pana la cicatrice angulare similare celor de dupa varsat-de-vant (variceliforme, „boxcar”) sau deformari cu aspect valurit al pielii.
Ca pentru orice afectiune si pentru cicatrici exista tratamente naturiste cu miere, suc de lamaie, aloe vera, extract de ceapa, ulei de masline sau castravete. Neavand experienta cu acest tip de tratamente nu vi le pot recomanda. Ce stiu este ca acestea nu functioneaza de fiecare data si nici nu exista studii stiintifice care sa le confirme. S-a mai dovedit si ca unele dintre ele putand fi chiar daunatoare pentru piele.
Felul cum este tratata o rana/injurie a pielii este foarte important pentru aspectul final al cicatricei.
Ce sa nu facem?
- Nu trebuie sa ignorati o cicatrice care devine elevata (se simte ca un „sambure” pe piele la trecerea cu mana peste ea), pruriginoasa (apar mancarimi) sau capata culoarea rosie.
- Nu tratati ranile cu vitamina E, deoarece poate impiedica vindecarea.
- Nu expuneti cicatricile nou formate la soare (sau dispozitive artificiale de bronzat) deoarece riscati hiper-pigmentarea intregii zone.
- Studiile au demonstrat ca cicatricile expuse la soare au risc crescut de transformare in cancer de piele. Folositi deci intotdeauna creme de fotoprotectie cu SPF 50, avand grija ca cicatricile (mai ales cele „proaspete” = mai recente de 6 luni – 1 an) sa fie in permanenta protejate prin reaplicarea cremei de fotoprotectie din 2 in 2 ore in conditii de soare direct.
Cum te pot afecta cicatricele?
Cicatricele pot avea un puternic impact negativ asupra psihicului pacientilor, in timp provocand numeroase complicatii psiho-emotionale. Uneori cicatricele pot fi neplacute din punct de vedere estetic si uneori chiar desfigurante. Cateva dintre efectele secundare ale cicatrizarii anormale pot fi: prurit (mancarimi ale pielii) intens, sensibilitate la atingere, durere spontana sau la atingere, tulburari de somn, anxietate si/sau depresie, perturbarea activitatilor zilnice.
Cicatricele pot contribui la: dezvoltarea sindromului de stress post-traumatic, pierderea stimei de sine stigmatizare. Toate aceste fenomene au un puternic impact negativ asupra calitatii vietii. Cicatricele contractile provoaca cel mai des deformitati fizice si dizabilitati functionale, mai ales cand sunt in preajma sau chiar deasupra articulatiilor.
Ce sa facem?
- Incepeti ingrijirea oricarei rani a pielii cat mai repede cu putinta. In anumite cazuri, se poate mentine o presiune constante pe rana, cu pansamente speciale sau plasturi siliconici pentru tratamentul cicatricelor.
- Dupa vindecarea ranii recomand masajul bland, zilnic, pentru ca ajuta la distrugerea benzilor de colagen dense care se pot forma in profunzime.
Pentru cicatricele vechi si/sau cicatrice care va provoaca stres emotional sau fizic nu ezitati sa ma contactati, intrucat exista terapii adecvate si eficiente in cazul celor mai multe tipuri de cicatrici.
Metodele de reducere sau de indepartare a cicatricilor a caror eficienta a fost dovedita sunt:
- terapia cu geluri sau plasturi siliconici
- dermabrazia
- microneedling (tratamentul cu Dermapen) asociat sau nu cu
- PRP (platelet rich plasma sau „terapia vampir„)
- acidul hialuronic
- tratamentele laser (laser fractional CO2)
- infiltratiile cortizonice
- corectia chirurgicala
Factorii individuali care joaca un rol cheie in vindecarea ranilor sunt varsta, sexul si mostenirea genetica. Eficienta acestor terapii depinde de tipul individual de piele, tipul de tratament si tipul cicatricei motiv pentru care metodele de tratament se stabilesc impreuna cu pacientul in functie de mai multi factori in urma consultatiei la medicul dermatolog.