Te confrunti cu repetate pusee de acnee, desi urmezi cu rigurozitate un tratament? Motivul poate fi ceva banal, ca regimul de ingrijire al pielii. Uite cele mai frecvente obiceiuri care agraveaza acneea si cum sa le eviti.
1. Incerci un nou tratament pentru acnee in fiecare saptamana.
Acest obicei iti poate irita pielea, agravand de fapt acneea.
Alternativa? Acorda suficient timp pentru ca tratamentul pentru acnee sa-si poata face efectul. Orice tratament de acnee are nevoie de 6 pana la 8 saptamani sa lucreze, pentru ca tu sa vezi rezultatele. Daca dupa 2 luni nu au aparut rezultate benefice, abia atunci poti discuta cu medicul dermatolog despre un alt tratament. Rezolvarea completa a unui puseu poate sa dureze intre 3 si 4 luni. Asa ca… rabdarea este un ingredient esential in tratamentul acneei.
2. Aplici tratamentul anti-acneic doar pe leziuni.
In timp ce logica dicteaza sa tratam doar ce vedem ca e in neregula (si da, exista si tratamente spot), acest obicei nu poate sa previna noile pusee de acnee.
Alternativa? Pentru a preveni in mod eficient noile pusee de acnee, aplica tratamentul in strat subtire pe toata pielea cu predispozitie la acnee (fata, spate, umeri, decolteu, etc) sau limiteaza-te la zonele indicate de medicul dermatolog. De foarte multe ori, tratamentele de acnee au dublu rol: tratare a leziunilor existente si controlul reaparitiei lor.
3. Folosesti machiaj, produse de ingrijire a pielii si parului cu proprietati comedogene.
Multe produse de machiaj sau ingrijire a pielii disponibile pe piata de cosmetice contin uleiuri sau ingrediente care pot provoca eruptii de acnee. Atata timp cat le folosesti, acneea nu va inceta sa apara.
Alternativa? Sfatul meu este sa utilizezi doar produse de machiaj si ingrijire a pielii si parului pe eticheta carora scrie “non-comedogenic”. Folosind astfel de produse ai cele mai mici sanse de a dezvolta un nou episod acneic (exista bineinteles si exceptii in care chiar si prin folosirea de astfel de produse riscul nu este in totalitate eliminat).
4. Folosesti la comun machiaj, pensule sau aplicatoare de machiaj.
Chiar si pentru produsele non-comedogenice, folositul la comun cu alte persoane face parte din categoria obiceiuri care agraveaza acneea. Nu, acneea nu este contagioasa, insa atunci cand folosesti la comun produse si pensule de machiaj se produce un transfer de bacterii, uleiuri si celule moarte care pot sa va astupe porii ducand la aparitia de acnee.
Alternativa? Nu utilizati la comun machiajul, pensulele si aplicatoarele de machiaj.
5. Dormi cu machiajul pe fata.
Sa stii ca pana si produsele non-comedogenice iti pot provoca eruptii de acnee daca nu sunt indepartate inainte de culcare. Mecanismul este astuparea porilor. Pielea nu poate sa „respire” prin straturile de baza, fond de ten, pudra, etc…
Alternativa? Demachiaza-te INTOTDEAUNA inainte de culcare. FARA EXCEPTIE!
6. Te speli pe fata pe parcursul zilei.
In timp ce este indicat sa te speli pe fata cu apa calduta pe parcursul zilei pentru a indeparta depozitele de praf sau alte particule, spalatul pe fata excesiv iti irita pielea si poate provoca agravarea acneei.
Alternativa? Daca nu lucrezi in medii „murdare”, spala-te pe fata de doua ori pe zi – dimineata la trezire si seara inainte de culcare. Este de asemenea indicat sa te speli pe fata dupa activitati care determina transpiratie (jogging, fitness, etc).
7. Iti usuci pielea PREA MULT.
Pentru ca tot vorbim despre obiceiuri care agraveaza acneea, pielea predispusa la acnee este uleioasa, asa ca tentatia de a aplica solutii astringente care sa o usuce este foarte mare. EVITA acest obicei intrucat pielea uscata se irita foarte usor si astfel vei produce o agravarea a acneei. In plus, pielea are tendinta sa compenseze degresarea: cu cat degresam mai mult, cu atat va secreta mai mult sebum!
Alternativa? Utilizeaza tratamentele antiacneice exact asa cum te-a sfatuit medicul dermatolog. Daca ti se usuca pielea folositi creme hidratante special concepute pentru pielea cu tendinta acneica sau seboreica. Evita obiceiul de a aplica solutii astringente, alcool sanitar sau orice solutii care usuca pielea. Da, si pielea uleioasa are nevoie de hidratare.
8. Freci pielea cu buretele sau peria pentru a o curata cat mai bine.
Circula printre oameni notiunea ca pielea acneica trebuie frecata bine de tot pentru a o curata corespunzator. Evita acest obicei deoarece frecatul excesiv va irita in mod sigur pielea si va produce un nou puseu de acnee.
Alternativa? Curata-ti fata cu blandete utilizand un gel de curatare special conceput pentru pielea cu tendinta acneica. Spala-ti fata cu apa calduta si tamponeaz-o (n-o sterge) pentru a o usca cu un prosop curat, de preferinta prosoape din hartie, de unica folosinta .
9. Te stergi de transpiratie cu prosopul atunci cand esti la sala.
Stergerea transpiratiei cu prosopul, desi pare practica, poate sa irite pielea si sa provoace eruptii ale acneei.
Alternativa? Sterge-ti transpiratia prin tamponare cu prosoape curate (de preferinta de unica folosinta).
10. Storci, apesi sau scarpini cosurile in timpul puseelor de acnee.
Stiu, stiu… In timpul puseelor de acnee leziunile pot sa te manance foarte rau, simti o senzatie de presiune, poate uneori si mancarime profunda. De-acolo vine tendinta de a le stoarce si scarpina. Adauga si impresia ca daca il storci trece mai repede si ai reteta perfecta pentru continuarea episodului acneic.
Atunci cand agresezi si manipulezi leziunile de acnee prin stoarcere, apasare sau scarpinare nu faci altceva decat sa impingi micile colectii purulente, celulele moarte si bacteriile si mai profund in piele. Acest lucru accentueaza inflamatia deja prezenta si produce agravarea eruptiei acneice. Ca si cum n-ar fi de-ajuns, agresiunile asupra leziunilor de acnee au mari sanse sa produca “amintiri” permanente cum ar fi cicatricile post-acneice.
Alternativa? Rezista cu orice pret tentatiei de a stoarce cosurile! Utilizeza tratamentele antiacneice prescrise de medicul dermatolog si respecta masurile de ingrijire a pielii predispusa la acnee.
Cand trebuie sa merg la dermatolog?
Daca suferi de acnee, fa tot posibilul sa eviti aceste obiceiuri care o agraveaza. Multe persoane incearca, si uneori reusesc, sa-si controleze acneea urmand un regim strict de ingrijire a tegumentelor si tratamente anti-acneice cumparate fara prescriptie medicala, direct din farmacii.
Daca totusi aceste metode nu reusesc sa iti amelioreze acneea (dupa acea perioada de 8 saptamani despre care vorbeam mai devreme) este momentul sa-i faci o vizita medicului dermatolog.
La final, ca bonus, uite inca 5 greseli pe care trebuie sa le eviti daca ai acnee.