Alopecia androgenica la femei (FAGA) este des intalnita in practica dermatologica, prevalenta acesteia fiind direct legata de inaintarea in varsta.
Manifestarile clinice la femei difera fata de cele de la barbati: la femei se observa o diminuare generalizata a volumului, fiind afectate in principal varful capului dar fara afectarea liniei frontale. Eficienta tratamentelor este influentata de momentul stabilirii diagnosticului.
Pentru femei, chiar si pierderea partiala a parului reprezinta o cauza de stres major. Desi vedem peste tot reclame la diverse produse ce promit rezultate extraordinare si rapide, realitatea este mult mai sumbra.
Foarte importante sunt diagnosticul si tratamentul precoce caci, similar dictonului „este mai bine sa previi decat sa tratezi”, tratamentele sunt mult mai eficiente in oprirea din evolutie a acestei afectiuni decat in regenerarea parului deja cazut.
Efectul terapeutic se instaleaza greu, in decursul a perioade indelungate de timp (12 sau chiar 24 luni) si necesita rabdare din partea pacientelor. La fel de importanta este aderenta pacientelor la tratament si monitorizarea evolutiei. Aceasta din urma este cea mai facila cu ajutorul fotografiilor clinice, tricoscopice si a scorurilor standard de evaluare a severitatii.
Alopecia androgenica afecteaza 50% dintre barbatii cu varsta de 50 de ani, 13% dintre femeile aflate in premenopauza si 37% dintre femeile aflate la menopauza (Societatea Romana de Dermatologie, www.srd.ro).
La femei, alopecia androgenica se asociaza deseori cu tulburari menstruale (amenoree, oligomenoree), cu sindromul ovarelor polichistice, acnee, pilozitate excesiva, uneori si cu antecedente de tulburari de fertilitate.
Evolutia afectiunii neglijate este cronica, progresiva, ritmul fiind imprevizibil.
La femei, comparativ cu barbatii, caderea parului este mai difuza, rareori aparand „goluri” sau „luminisuri”. Stadiile initiale ale alopeciei androgenice se pot manifesta prin subtierea firelor de par sau pierderea volumului. Dupa cum am mentionat si mai sus, linia frontala ramane aproape intotdeauna neatinsa.
In timp ce la barbat este clar cunoscut rolul hormonilor androgeni in alopecia androgenica, la femeie acesta este inca controversat. In multe cazuri, nivelul hormonilor androgeni este normal, cel mai probabil fiind vorba despre alte mecanisme androgen-independente.
Diagnosticul in alopecia androgenica
In majoritatea cazurilor diagnosticul este clinic, bazat pe pattern-ul pierderii parului, nefiind nevoie de investigatii speciale.
Explorarile paraclinice in alopecia androgenica
Explorarile paraclinice recomandate de Societatea Romana de Dermatologie (SRD) includ:
- dozari hormonale (testosteronul liber, DHEA-S, prolactina, LH)
- explorare ecografica (ovare si glande suprarenale)
- evaluare tiroidiana (T3, T4, TSH, ATPO, ATGL)
- dozarea fierului seric si a feritinei
- hemograma completa
- tricoscopia (analiza imagistica ce presupune analiza scalpului si firelor de par pe o suprafata standard, precum si morfologia fibrei capilare)
In unele cazuri, poate fi necesara biopsia de scalp. Doar aceasta poate evalua procesele anormale de la nivelul scalpului: caracteristic pentru alopecia androgenica fiind miniaturizarea/miscorarea foliculului pilos.
[table id=2 /]
Optiuni de tratament
Optiunile terapeutice sunt preparate topice (minoxidil sau asocieri de minoxidil cu alte substante), terapii minim invazive (mezoterapie sau terapie PRP/terapie vampir) sau preparate sistemice antiandrogenice (ciproteron acetat, spironolactona, hormoni estrogeni, etc).
In asteptarea instalarii efectelor terapeutice, acestora li se adauga diverse masuri cosmetice (peruci, mese, etc).
Alegerea tratamentului potrivit o vom face impreuna in momentul consultatiei, luand in considerare mai multi factori printre care: stilul de viata, preferintele personale, disponibilitatea pentru controale periodice, etc.
Primul pas spre stoparea caderii si regenerarea parului pierdut este sa ma contactati pentru a stabili o programare.