Biopsia cutanata

Ce este biopsia cutanata?

Biopsia cutanata e o investigatie utilizata frecvent in diagnosicul bolilor de piele. Poti sa o privesti ca pe o analiza de sange – e la fel de dureroasa.

Este in schimb singura procedura care poate transforma diagnosticul clinic in diagnostic de certitudine. De aceea este foarte importanta in diagnosticul afectiunilor dermatologice, mai ales in cel al cancerului de piele.

Biopsie = cancer ???

Foarte scurt: NU! Foarte, foarte, FOARTE multi pacienti cand aud cuvantul „biopsie” se gandesc automat la cancer. Acest lucru ii face reticenti la acesta manevra, ba chiar as putea spune ca ii sperie de-a dreptul. Nu procedura in sine, ci rezultatul.

Noi, dermatologii, facem biopsii pentru multe alte boli de piele, inafara de cancere. Afectiuni cum ar fi lupusul, lichenul, psoriazisul si multe altele sunt diagnosticate printr-o biopsie de piele. Pot sa va spun din proprie experienta ca frica de necunoscut va sperie la biopsie si nu procedura in sine. Dupa ce veti citi acest articolul asta, sunt sigur ca n-o sa va mai sperie asa tare biopsia de piele.

Biopsia cutanata este o manevra simpla, rapida, precisa si fara riscuri pentru pacient. Uneori biopsia e absolut necesara, deoarece in multe cazuri tratamentul depinde de rezultatul histopatologic.

Biopsia presupune recoltarea, sub anestezie locala (eu prefer sa utilizez Lidocaina cu Epinefrina), a unui mic fragment de piele sau mucoasa, care ulterior este trimis catre laboratorul de histopatologie unde este „feliat”, colorat si examinat la microscop pentru obtinerea unui diagnostic cat mai precis.

Biopsia cutanata este ajutorul medicului dermatolog fie pentru a avea certitudinea ca anumite modificari ale pielii sunt benigne („alunite ciudate”, pete care se modifica), pentru a diferentia unele boli de piele intre ele (de exemplu psoriazisul de eczema sau dermatita seboreica a fetei de lupus cutanat), sau pentru a avea siguranta diagnosticului inaintea inceperii unui tratament.

Repet, biopsia nu inseamna intotdeauna cancer!

Cate tipuri de biopsie cutanata exista?

Mai multe. Tipul de biopsie ales de medic este strans legat de dimensiunea, localizarea anatomica (tegument, mucoasa, unghie) si caracteristicile clinice ale leziunii tegumentare (eruptie, ulceratie, tumora).

1. Biopsia „shave”

tipul superficial

Biopsia de tip „shave” este cea mai simpla si mai putin agresiva dintre toate metodele. Cu aceasta tehnica se „rad” straturile superficiale ale pielii. Asadar rana care rezulta fiind asemanatoare unei julituri si nu e nevoie de fire de sutura (copci), oprirea sangerarii facandu-se fie cu electrodesicatie fie cu o solutie hemostatica (hemostaza lichida). E foarte utila tocmai pentru ca este MINIM invaziva dar poate fi utilizata doar atunci cand problemele se afla la suprafata pielii.

biopsia cutanta de tip shave ca metoda de diagnostic in bolile de piele
Biopsia tip „shave”

2. Biopsia punch

tipul profund

Procedura de biopsie cutanata punch demonstrata in mai putin de 3 minute

Biopsia de tip „punch” consta in perforarea pielii sau mucoaselor cu un instrument numit preducea. Preduceaua este de fapt un cilindru metalic cu marginea foarte ascutita. In urma acestei proceduri rezulta o rana rotunda sau ovalara, mai profunda decat la biopsia de tip „shave”. Rana poate fi inchisa cu un fir (sau mai multe) de sutura, in functie de marimea defectului produs. Procedura este nedureroasa pentru ca se desfasoara, asa cum ziceam, sub anestezie locala. Folosesc acest tip de biopsie in special atunci cand vreau sa obtin o imagine histologica a fenomenelor care se produc in profunzimea pielii.

3. Biopsia incizionala

tipul partial

Biopsia incizionala presupune folosirea unei lame de bisturiu pentru a recolta un fragment de tesut dintr-o leziune de dimensiuni crescute:

  • formatiune tumorala voluminoasa
  • leziune extensiva in suprafata
  • leziune pe mucoase (orala, genitala, etc)

Asemanator biopsiei de tip „punch”, inchid rana cu un fir de sutura. Uneori, daca este mica, pot sa las rana sa se vindece singura.

4. Biopsia excizionala

tipul total

Cu o biopsie excizionala indepartez in totalitate leziunea in cauza, si o trimit in laborator pentru examen histopatologic. Intotdeauna practic acest tip de biopsie cu margini de siguranta laterale si in profunzime. Stabilesc cat de largi sunt marginile in functie de evolutia, aspectul clinic (uneori si dermatoscopic sau confocal) si diagnosticul prezumtiv al leziunii.

Ce se intampla inaintea biopsiei cutanate ?

Inainte de orice procedura chirurgicala (deci si de biopsia cutanata) are loc o evaluare, moment in care este important sa-mi comunicati alte afectiuni de care suferiti, daca sunteti alergic la anestezic sau alte medicamente. Deoarece manevra de biopsie cutanta este una sangeranda, este de asemenea important sa ma anuntati din timp daca urmati un tratament cu anticoagulante (medicamente de subtiere a sangelui; ex. Sintrom, Trombostop, Pradaxa, etc) sau antiagregante plachetare (ex. Aspirina, Plavix, etc).

La sfarsitul acestei evaluari o sa va rog sa semnati un formular de consimtamant informat, procedura de rutina pentru orice interventie chirurgicala.

Puteti consuma alimente si lichide cu maxim o ora inainte de procedura, fiind interzis consumul de alcool, tutun si substante cu influenta asupra sistemului nervos central (droguri, substante halucinogene, etc).

Daca nu stabilim impreuna altceva, va incurajez PE TOTI sa va administrati medicatia cronica (pentru hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie, etc) atat inaintea biopsiei cat si dupa.

Cum este anestezia ?

Pentru ca este o manevra chirurgicala, veti avea nevoie de anestezie. Anestezia va fi locala (doar in locul din care urmeaza sa fie prelevata biopsia) si o pot face fie prin injectarea in piele a unei mici cantitati de anestezic, fie prin aplicarea unei creme anestezice in cazul biopsiilor de tip „shave”. Anestezicul intra in actiune din primele secunde si inafara momentului initial al intepaturii procedura este nedureroasa.

Recoltarea fragmentului de piele in sine dureaza cateva secunde. Indiferent de metoda folosita pentru biopsie aceasta este o procedura simpla si sigura care dureaza foarte putin (aprox. 30 minute in care este inclus timpul de evaluare).

La ce ma pot astepta dupa biopsie ?

Dupa ce efectul anestezicului va trece (adica dupa aproximativ 1 ora), poate sa apara un usor disconfort (sub forma de intepaturi, arsura, durere) in acea zona. Manifestarile sunt de intensitate redusa si se vor ameliora in maximum doua zile. Daca disconfortul persista, trebuie sa ma contactati pentru a evalua situatia.

Exista riscuri ?

Investigarea unei afectiuni cutanate prin biopsie are riscuri minime si nu determina efecte secundare importante. Cele mai frecvente manifestari pe care le puteti avea dupa biopsie includ, dar nu sunt limitate la:

  • sangerare usoara
  • durere de intensitate mica-moderata
  • eritem (roseata) persistent
  • senzatie de „strangere” (dispare dupa indepartarea firelor de sutura)
  • mancarimi

Aceste riscuri sunt mult mai mici comparativ cu biopsierea unui organ intern (ficat, plaman, rinichi, etc). Biopsia cutanata este o manevra chirurgicala simpla, minim invaziva, ce poate fi usor practicata chiar in cabinetul medicului dermatolog.

Voi avea cicatrici ?

Nu. Datorita dimensiunilor reduse ale defectului pielii in urma acestei proceduri, „urmele” se sterg in aproximativ 2-3 luni. Pe piele ramane, de obicei, doar o pata discreta. Desigur, exista intotdeauna riscul formarii de cicatrici hipertrofice/cheloide/atrofice in cazul pacientilor predispusi la astfel de cicatrizari „vicioase”.

Din aceste motive va incurajez sa imi spuneti (inainte de procedura) daca aveti tendinta (sau aveti deja) de a face cicatrici anormale, mari, rosii, dure, dureroase. In acest caz voi lua unele masuri pentru scaderea riscului de cicatrizare vicioasa.

Din experienta mea personala pot sa va spun ca aceasta investigatie de care poate va e frica, e nedureroasa, foarte usor de suportat (am avut chiar si pacienti de 98 ani) si VA POATE SALVA VIATA!

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!