- Ce este plasma imbogatita in trombocite?
- Cum se desfasoara terapia PRP?
- Informatii suplimentare despre terapia PRP
- Regenerarea tesuturilor cu PRP
- Ce indicatii are terapia vampir?
- Complicatii si contraindicatii pentru terapia vampir
- Dovezi care sustin utilizarea PRP
In ultima vreme, in comunitatea stiintifica anti-aging, se insista din ce in ce mai mult pe studiul expozomului.
Stilul de viata modern, stresul, dieta bogata in calorii, fumatul, soarele, conditiile atmosferice severe si variatiile mari de temperatura, poluarea, tulburarile de somn, toti acesti factori ne agreseaza permanent pielea, mai ales in zonele fetei si gatului. Atunci cand tratamentele topice (creme, seruri, geluri, etc) nu par sa mai ajute, este momentul pentru terapii moderne.
Terapia PRP (platelet-rich plasma) sau “terapia vampir” (cum a fost ea denumita de catre chirurgul american Charles Runels) este o metoda de ultima generatie, eficienta si sigura. Aceasta metoda stimuleaza mecanismele proprii de regenerare ale tesuturilor. Terapia poate fi utilizata atat in scop curativ cat si in scop estetic, de rejuvenare si incetinire a procesului de imbatranire, fiind considerata una din cele mai eficiente solutii minim-invazive in acest scop.
Datorita caracteristicilor speciale ale acesteia, din ce in ce mai multe persoane aleg sa urmeze terapia vampir. Aceasta procedura se adreseaza tuturor celor care isi doresc o imbunatatire a starii pielii si parului fara a folosi substante artificiale.
Ce este plasma imbogatita in trombocite (platelet-rich plasma/PRP)?
Plasma imbogatita in trombocite (PRP) e o suspensie concentrata de trombocite intr-o cantitate mica de plasma. Aceasta solutie se administreaza prin injectare (si nu numai) in zonele de tratament. PRP mai poarta si numele de plasma bogata in factori de crestere (plasma rich in growth factors/PRGF).
Sangele integral contine, suspendate in plasma, aprox. 93% eritrocite (globule rosii), 1% leucocite (globule albe) si 6% trombocite (plachete sanguine). Concentratia normala de trombocite in sangele periferic variaza intre 150,000–350,000/µL. In PRP, concentratia de globule rosii este redusa la 5%, in timp ce cea de trombocite creste la 94%.
Cum se desfasoara terapia PRP?
Cu 72 ore inaintea sedintei de PRP va recomand sa va hidratati cat mai mult cu apa sau sucuri naturale si sa evitati consumul de ciocolata, alimente prajite si bauturi alcoolice.
- Primul pas in obtinerea PRP este recoltarea unei mici cantitati de sange, exact ca atunci cand mergeti la analize. Sangele este insa recoltat in tuburi speciale, vidate pentru PRP.
- Pentru siguranta voastra, kit-urile pe care le utilizam respecta toate normele legale referitoate la manipularea produselor biologice.
- Tuburile cu sangele recoltat se centrifugheaza apoi in aparate calibrate, urmarind un protocol specific.
- Prin centrifugare, globulele rosii, albe si trombocitele sunt separate la niveluri diferite in tub.
- Plasma imbogatita in trombocite (PRP) astfel obtinuta este incarcata in seringi, gata pentru injectare
- O data ce am activat-o, injectez PRP in piele cu un ac foarte, foarte subtire sau prin microneedling (vezi si Dermapen 4)
- Deoarece este foarte putin dureroasa, veti avea nevoie doar de anestezie topica (crema anestezica ROMLA) sau poate fi efectuata chiar si fara anestezie (cum ar fi pe pielea capului, la majoritatea pacientilor)
- Intreaga procedura dureaza aproximativ 30 minute, exact cat sa ascultam impreuna niste muzica buna
Dupa tratament, timp de 7-10 zile, sunt obligatorii evitarea expunerii la soare sau solar, a bailor fierbinti si daca e posibil si utilizarea produselor de machiaj.
Numarul sedintelor de PRP si spatierea acestora in timp depinde de rezultatele dorite. Frecventa sedintelor o stabilim impreuna – in majoritatea cazurilor sunt necesare 3 sedinte la interval de 3 saptamani si apoi cate 1 sedinta/an, pentru intretinere.
Informatii suplimentare despre plasma imbogatita in trombocite
Trombocitele sunt cel mai bine cunoscute pentru rolul lor in cascada coagularii sangelui. Atunci cand un vas de sange este lezat si apare o sangerare, trombocitele sunt activate si incep formarea cheagului ce va opri curgerea sangelui in acel loc.
Mai putin cunoscut insa este faptul ca, fiecare trombocit este un adevarat depozit de factori de crestere, molecule regulatorii si de semnalizare, factori care participa in raspunsul de regenerare tisulara post-injurie.
Fiind un preparat autolog (prelevat de la tine, injectat tot la tine), PRP este mult mai sigur decat o substanta alogena si nu prezinta riscul imbolnavirii de HIV, hepatite (B sau C), febra West-Nile sau boli prionice (boala Creutzfeldt-Jakob).
In cazul terapiei PRP nu apare formare de anticorpi, astfel incat riscul dezvoltarii unei afectiuni de tip “rejet de grefa” sau grefa-contra-gazda sunt practic nule, terapia fiind usor acceptata de catre oricine.
Cum induce PRP regenerarea tesuturilor?
PRP induce regenerarea tisulara prin intermediul factorilor de crestere eliberati prin degranularea trombocitelor. Acesti factori de crestere initiaza si amplifica procesele fiziologice ce contribuie la vindecarea pielii (si nu numai) dupa traumatisme.
Factorii de crestere eliberati de catre trombocite includ:
- Factor de crestere insulin-like (IGF)
- Factor de crestere derivat plachetar (PDGF-AA/BB/AB)
- Factor vascular de crestere endoteliala (VEGF)
- Transforming growth factor-beta (TGF-b1/2)
- Factor de crestere fibroblastic-2 (FGF-2)
- Factor de crestere epidermic (EGF)
- Fibronectina
- Vitronectina
- Fibrina
- Trombina
- Citokine pro- si anti-inflamatorii (interleukina [IL]-4), IL-8, IL-13, IL-17, factor de necroza tumorala-alfa si interferon-alfa)
Acesti factori de crestere promoveaza regenerarea pielii prin:
- Atragerea de celule stem si declansarea multiplicarii celulare
- Oprirea eliberarii de substante nocive si calmarea inflamatiei
- Atragerea de macrofage care influenteaza regenerarea pielii
- Promovarea neo-vascularizatiei (formarea de noi capilare sanguine) si grabirea re-epitelizarii
Ce indicatii are “terapia vampir”?
Terapia PRP este indicata in numeroase afectiuni cutanate:
- Ulcere venoase sau arteriale
- Ulcere ale piciorului diabetic
- Escare
- Zone donatoare pentru grefele de piele
- Arsuri de gradul 1 sau 2
- Plagi superficiale, dermabrazii si plagi chirurgicale
- Alopecie – este demonstrat efectul revigorant al terapiei cu PRP asupra foliculului pilos dar si capacitatea acesteia de a stimula cresterea de noi fire in alopecia androgenica, atat la barbat cat si la femeie
- Cicatrici – PRP, in monoterapie sau asociata cu alte terapii (lipofilling, resurfacing cu laser fractional, microneedling, etc) poate ameliora semnificativ aspectul cicatricilor post-traumatice sau post-acneice, indiferent de vechimea acestora
- Rejuvenare faciala generala: imbunatateste textura pielii, reda luminozitatea, sporeste hidratarea, micsoreaza porii dilatati, amelioreaza eventualele imperfectiuni de suprafata sau culoare (pete pigmentare, etc), umple ridurile superficiale si le amelioreaza pe cele mai profunde, trateaza foto-imbatranirea.
Terapia vampir poate fi utilizata cu succes ca procedura complementara procedurilor de facelift, fillere cu acid hialuronic, botox, sau proceduri chirurgicale reconstructive.
Care sunt complicatiile si contraindicatiile terapiei PRP?
Plasma imbogatita in trombocite (PRP) este neutra din punct de vedere imunologic si nu produce alergii, hipersensibilitate sau reactii de corp strain.
Pentru siguranta dumneavoastra utilizam proceduri sterile la fiecare pas al procedurii, de la recoltare, preparare si pana la aplicare. Tehnicile sterile sunt cu atat mai importante cu cat pacientii pot avea si alte probleme de sanatate care ii predispun la diverse infectii.
PRP poate fi injectat intralezional sau perilezional.
La injectarea intradermica, PRP poate produce o inflamatie locala de scurta durata si rareori pot fi atinsi, prin injectare, nervi cutanati, fara consecinte importante sau de durata. Ocazional pot sa apara mici vanatai la locul de injectare, care insa se resorb in cateva zile.
Desi este o procedura sigura si usor tolerata, daca aveti cel putin una din urmatoarele afectiuni, NU puteti beneficia de terapia cu PRP:
- Trombocitopenie (numar scazut de trombocite/plachete)
- Hipofibrinogenemie
- Instabilitate hemodinamica
- Sepsis
- Infectii acute sau cronice (sistemice sau locale cu virusuri/bacterii/fungi)
- Boli hepatice cronice (hepatita, ciroza, etc)
- Tratament anticoagulant (Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Eliquis, heparine, etc).
Deoarece unii dintre pacientii ce prezinta contraindicatii pentru terapia PRP pot fi asimptomatici, medicul dermatolog poate recomanda efectuarea anumitor investigatii dupa consultatia initiala si inaintea efectuarii oricarei proceduri.
Dovezile care sustin utilizarea plasmei imbogatita in trombocite (PRP)
Vindecarea plagilor post-traumatice si de etiologie vasculara, diabetica sau ulcerelor venoase cronice prin utilizarea unei combinatii de PRP si grasime autologa sustinute de o matrice tridimensionala de acid hialuronic.
Ameliorarea aspectului cicatricilor prin micro-lipofilling combinat cu PRP si urmat de resurfacing non-ablativ (laser sau microneedling).
Studiile la nivel international au demonstrat eficienta terapiei PRP in ameliorarea ridurilor fine-moderate datorate varstei sau fotoimbatranirii.
Datele actuale arata ca, in urma administrarii intradermice, PRP amelioreaza textura, culoarea si elasticitatea pielii (reducand deci laxitate pielii fetei, gatului, mainilor, etc) in aproximativ 3 saptamani.
Zonele tratate in mod obisnuit prin terapia PRP in scop de rejuvenare includ:
- Obrajii
- Fruntea
- Nasul
- Zona perioculara
- Linia mandibulara
- Scalpul
- Dorsul mainilor
- Gatul si decolteul
- Genunchii
- Coatele
- Bratele
- Coapsele/fesele/abdomenul, in cazul existentei de vergeturi (striae distensae)
“Terapia vampir” activeaza propriile resurse de regenerare ale pielii, fara riscul de a provoca alergii sau hipersensibilitati, imediat sau in timp. Astfel, regenerarea obtinuta in urma terapiei PRP ofera un aspect intinerit durabil, natural, vizibil diferit fata de rezultatele injectarii substantelor de sinteza. Pentru a afla ce beneficii ar putea avea terapia PRP in cazul tau, contacteaza-ma chiar azi !