10 motive pentru care aveti mancarimi de piele si cum le puteti opri

Intepaturile de insecte, urzicile si varsatul de vant nu sunt singurele motive pentru mancarimi de piele (prurit). Potentialele cauze de prurit sunt foarte variate. De multe ori acestea sunt evidente insa exista si cazuri in care adevarata cauza zace ascunsa saptamani, luni, chiar ani, pana cand este descoperita. Citeste mai departe despre cele mai frecvente cauze de prurit si cum le poti opri.

1. Pielea foarte uscata (xeroza cutanata exagerata)

xeroza cutanata piele uscata scuame
Imagine de Quinn Dombrowski via Flickr

Pielea uscata poate deveni foarte pruriginoasa. Mancarimile de piele in acest caz se accentueaza dupa dusuri sau bai fierbinti, mai ales in lunile de iarna cand aerul este uscat atat afara (culmea) cat si in locuinte (datorita incalzirii centralizate).

Rezolvarea? Citeste sfaturile medicului dermatolog cu privire la pielea uscata in acest articol despre xeroza cutanata.

2. Intepaturi de insecte (tantari, purici, paduchi, etc)

Aceasta este una din cauzele evidente de prurit si, de cele mai multe ori, mancarimile dispar relativ repede. Atunci cand infestarea parazitara este insa masiva, pruritul este sever, de lunga durata si incontrolabil, asa cum se intampla in cazul scabiei si paduchilor.

Rezolvarea? Echipeaza-ti locuinta cu plase de tantari la geamuri si utilizati dispozitive contra insectelor (aparate de tantari cu pastila, lichid sau cu ultrasunete, etc). Utilizeaza repelente pentru insecte (de tip Autan, Repelex, etc) atunci cand iesi afara, in parc sau cand esti in excursie. Repelentele cu DEET sunt deosebit de eficiente dar au dezavantajul mirosului mai putin placut. Pe langa mancarimile foarte neplacute pe care le pot provoca daca te inteapa, anumite insecte sunt si vectori pentru boli periculoase, unele cu potential letal. Sigur ai auzit de malarie, febra Dengue si iti amintesti de epidemia de febra West Nile, nu?

Ca sa ameliorezi senzatia de mancarime atinge zona cu obiecte sau comprese reci, utilizeaza geluri sau creme eliberabile fara prescriptie medicala din farmacie si NU SCARPINA ZONA! Acest ultim pas este esential deoarece scarpinatul zonei va induce un ciclu vicios si vei ajunge sa distrugi dermul (unde se gasesc terminatiile nervoase ce transmit creierului senzatia de mancarime) pentru a putea obtine o ameliorare. Ranile ce raman in urma se pot infecta bacterian sau fungic si poate incepe o adevarata „aventura”.

3. O boala de piele pruriginoasa

Lista bolilor ce pot determina mancarimi de piele este una lunga si include:

zona zoster toracica extinsa ziua 3
Zona zoster toracica – Imagine din arhiva personala

Rezolvarea? Pentru a putea opri mancarimile trebuie in primul rand sa stii ce boala de piele ai. Cea mai simpla metoda de a primi un raspuns este sa intrebi un medic dermatolog. Diagnosticul pentru unele din aceste afectiuni poate fi stabilit doar histopatologic dupa efectuarea unei biopsii de piele. Daca ai fost diagnosticat cu dermatita atopica, eczema sau psoriazis, pruritul (mancarimea) poate fi rezistent la tratament.

4. Un cancer de piele

Pentru cele mai multe persoane, singurul semn al dezvoltarii unui cancer de piele este aparitia unei “pete” noi sau modificarea unei “alunite” deja prezente pe piele. Uneori, pacientii observa acea “pata” doar pentru ca ea provoaca mancarimi.

Carcinom bazocelular torace posterior – imagine din arhiva personala

Rezolvarea? SINGURA modalitate de a afla daca ai sau nu cancer de piele este sa consulti un medic dermatolog. Daca se confirma ceea ce e mai rau si ai intr-adevar un cancer de piele, de cele mai multe ori acesta poate fi tratat si o data cu el vor disparea si mancarimile de piele. Inainte si dupa tratament medicul iti va propune investigatii cum ar fi dermatoscopia sau biopsia virtuala sau clasica.

5. Un semn al unei boli interne

Pruritul de lunga durata poate fi semnul unei afectiuni interne cum ar fi:

  • Boli de sange
  • Diabet zaharat
  • Boli ale rinichilor
  • Boli de ficat
  • HIV/SIDA
  • Boli ale glandei tiroide

Persoanele ce sufera de boli ale sangelui cum ar fi limfom Hodgkin sau limfom cutanat cu celule T au adesea mancarimi de piele.

Pruritul este un simptom frecvent la pacientii cu probleme renale care au nevoie sau fac deja dializa. La acestia, pruritul este generalizat si este mai intens pe trunchi si membre.

Pruritul este de asemenea comun la pacientii cu hepatita C cronica, ciroza hepatica sau obstructie de canale biliare. Atunci cand apare ca un simptom asociat problemelor hepatice, mancarimile incep pe palme si talpi si se raspandesc apoi la alte parti ale corpului.

Sarcina este o alta cauza comuna de mancarimi de piele. Multe dintre afectiunile dermatologice aparute in cursul unei sarcini (ex. papule pruriginoase de sarcina) sunt insotite de prurit. De cele mai multe ori mancarimile pot fi controlate prin tratamente care nu dauneaza copilului iar dupa nastere problemele de piele dispar singure.

Rezolvarea? In acest caz, obtinerea unui diagnostic corect si inceperea unui tratament eficient va conduce la disparitia pruritului. Deseori, dermatologul joaca un rol foarte important in diagnosticul acestor afectiuni dat fiind ca pruritul poate sa fie unicul simptom.

6. O alergie

Pielea noastra poate dezvolta reactii alergice la foarte multe substante sau materiale. Unul din cei mai comuni alergeni (substante capabile sa provoace alergii) este nichelul, gasit in multe obiecte si produse pe care le atingem zilnic: telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, fermoare, catarama de la curea, etc. Alti alergeni bine cunoscuti sunt oja de unghii, parfumurile, sampoanele, latexul si cimentul.

Daca dezvolti o alergie, deseori vei avea o eruptie pe piele insotita probabil de mancarimi.

Rezolvarea? Trebuie sa incerci sa afli cauza alergiei, astfel incat sa poti evita contactul cu substanta (sau substantele) care o provoaca. De multe ori este dificil de determinat cauza, insa un dermatolog si/sau un alergolog te pot ajuta.

7. O reactie la anumite plante si animale

Plante: Sunt numeroase plante ce pot produce reactii cutanate insotite de prurit. Lista este foarte lunga. 

Vietuitoare acvatice: Daca pruritul apare dupa ce faci baie in mare, ocean, lac sau rau, atunci cauza ar putea fi contactul pielii cu vietuitoarele acvatice.

Pruritul inotatorului apare datorita unor paraziti prezenti in iazuri, lacuri si in ocean. Acesti paraziti sapa tuneluri in piele in timp ce esti in apa. La ceva timp dupa scaldat vei observa mici broboane rosii in zonele neacoperite de costumul de baie. Uneori pot sa apara reactii violente (de tip urticarie sau chiar vezicule sau basici). Pentru ca eruptia nu apare imediat, majoritatea persoanelor nu asociaza scaldatul cu aparitia eruptiei si a mancarimilor.

Rezolvarea? Daca pielea nu mai ia contact cu vietuitoarele sau plantele ce au produs eruptia, problema dispare de la sine in cateva zile sau saptamani.

8. Varsta peste 65 de ani

Pe masura ce imbatranim, pielea noastra sufera modificari. Cand atingem 65 ani, pielea este deja semnificativ mai subtire si relativ deshidratata. Asa cum am spus si mai sus, pielea deshidratata (uscata) poate fi extrem de pruriginoasa.

Rezolvarea? Deoarece mancarimile de piele pot avea multe cauze, cel mai sigur este sa mergi la o consultatie la medicul dermatolog. Retine ca pot fi mai multe cauze concomitente pentru mancarimile de piele. Daca ai pielea uscata atunci utilizeaza zilnic creme, lotiuni, sau uleiuri emoliente.

9. Medicamente si citostatice

Pruritul poate fi un efect secundar al anumitor medicamente cum ar fi aspirina, analgezicelor opioide si anumite anti-hipertensive. Pacientii ce urmeaza cure de citostatice au adesea mancarimi de piele.

Rezolvarea? Intreaba medicul care ti-a prescris medicamentele daca pruritul este unul din efectele secundare ale tratamentului. Daca da, atunci medicul tau curant te poate consilia in privinta ameliorarii mancarimilor astfel incat sa poti continua tratamentul.

10. Probleme ale sistemului nervos

Pruritul poate sa apara si atunci cand anumite fibre nervoase nu functioneaza corespunzator. Daca exista leziuni ale nervilor datorita unei boli sau unui accident, pot sa apara si mancarimi de piele. Motivul il reprezinta descarcarile electrice si conducerea nervoasa deficitare. Acest tip de mancarime apare de obicei pe o piele cu aspect absolut normal, fara nici o urma de eruptie.

Afectiunile care pot produce astfel de mancarimi sunt:

  • Zona zoster (mai precis nevralgia post-zosteriana)
  • Accidentul vascular cerebral
  • Scleroza multipla
  • Prurigo (o afectiune a fibrelor nervoase tip C, foarte subtiri, din piele)
  • Morgellons?
mancarimi de piele - prurigo nodular
Prurigo nodular – imagine din arhiva personala

Rezolvarea? Medicamentele care amelioreaza durerea neuropata (gabapentin, pregabalin) ajuta de obicei foarte mult in acest tip de prurit. De asemenea, un supliment nutritiv neurotrop ar putea ajuta foarte mult pe termen lung.

Pruritul de lunga durata poate sa iti afecteze enorm calitatea vietii.

Mancarimile de piele constante pot sa iti strice somnul, sa iti afecteze concentrarea, sa iti ingreuneze activitatile zilnice si sa te determine sa te scarpini “pana la sange”.

Cere ajutorul medicului dermatolog pentru a scapa de mancarimile de piele si pentru a-ti recapata buna dispozitie.

Programeaza-ma acum!

Programeaza-te astazi la o consultatie si recupereaza sanatatea pielii tale!